home
HANS SAS FOTOGRAFIE
In het kader van mijn site, die nu voor de 4de keer veranderd is, wil ik u in het kort inzicht geven in mijn fotografische ontwikkeling.
Mijn eerste echte toestel kreeg ik in 1971 bij het afstuderen als dierenarts.
Gedurende mijn praktijktijd heb ik altijd gefotografeerd. Nadat ik na een rugoperatie was afgekeurd voor het werk als grote huisdierenpracticus, besloot ik om verder te gaan in de fotografie.
Na opleidingen ben ik in 1984 van het zuiden naar Groningen verhuisd.
Dit is van grote invloed geweest op mijn fotografische ontwikkeling.

Wonend op het platteland in Noord-Groningen, ben ik in 1987 de agrarische werkzaamheden gaan fotograferen. Omdat er op dat moment ook een hele ontwikkeling op de markt van agrarische uitgaven was, kon ik mijn werk publiceren. Ik maakte naast opdrachten ook veel vrij werk en exposeerde dat ook. Deze opnamen waren bijna alleen in zwart-wit.
Daarna ging ik ook het agrarische landschap en dieren fotograferen. Dat was voornamelijk op 6/6 en later ook op 6/7 cm dia materiaal.
In die tijd kreeg ik ook door mijn kontakten met PR Land en Tuinbouw steeds grotere opdrachtgevers. Dit resulteerde in een serie van 9 foto’s in de werkkamer van de minister van landbouw.

Ondertussen kroop ik steeds vaker over de dijk en ging mij steeds meer interesseren voor het wad. Dit gold eerst voor het Groninger wad maar daarna ook steeds meer voor het Friese wad en de Duitse Halligen.

Ondertussen heb ik veel stillevens gemaakt. Meestal tijdens mijn vakanties, want dan had ik daar tijd en geduld voor. De stillevens waren in de eerste jaren ook altijd in kleinbeeld zwart-wit. Ik drukte deze uitsluitend op barriet papier en altijd het hele negatief met zwarte rand.
Momenteel maak ik nog steeds stillevens maar nu digitaal. Ik print deze meestal in kleur en afhankelijk van het onderwerp ook in zwart-wit.

De laatste tijd ben ik het landschap onscherp aan het fotograferen en dat kunt u lezen onder de rubriek Nieuwe Focus.

Later zal aan de website nog een rubriek zwart-wit worden toegevoegd.